www.magyar-mernoki.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

WirelessHARTTM: A technológiától a termékig

Terepi tesztet folytatott a NAMUR és a HART Communication Foundation a Pepperl+Fuchs aktív közreműködésével a BASF ludwigshafeni üzemében. A WirelessHART olyan megbízható technológiának bizonyult, amelyet bátran használhatunk mobil ill. rugalmas alkalmazásoknál.

WirelessHARTTM: A technológiától a termékig
A NAMUR NE124 ajánlás definiálja a folyamatautomatizálásban felhasznált vezeték nélküli kommunikációra vonatkozó előírásokat. Az egyik ilyen feltétel egy nyílt, interoperábilis szabvány, amelynek több kereskedő képes megfelelni. Manapság a termékek egyetlen elérhető megoldáson – a WirelessHART-on – alapulnak. Ahhoz, hogy a hálózat „varrat nélkül” üzemeljen, minden WirelessHART eszköznek kompatibilisnek és interoperábilisnak kell lennie az összes többivel. Ennek elősegítésére a HART Communication Foundation (HCF), a NAMUR és a BASF terepi tesztre álltak össze a WirelessHART termékek főbb gyártóival, beleértve a Pepperl+Fuchs céget. A NAMUR a BASF segítségével az NE124 értelmében vizsgálta a WirelessHART elvet. A terepi tesztben a Pepperl+Fuchs részéről a WirelessHART Gateway és a WirelessHART Temperature Converter vett részt. Az Endress+Hauser, mint együttműködő partner a WirelessHART Adaptert biztosította, amely szintén szerepel a Pepperl+Fuchs kínálatában.

A terepi teszt általánosságban pozitív eredményt hozott, bár javítandó területeket is feltárt. A vezeték nélküli kommunikáció és a biztonsági mechanizmus különösen megbízhatónak bizonyult. Volt azonban néhány negatív visszajelzés a teljes terepi eszköz integrációval és az akkumulátor megoldások halmozásával kapcsolatban. Megoldási javaslatként a BASF és a NAMUR a fontosabb teljesítmény indikátorok számának csökkentését indítványozta, ami megkönnyítené a hálózati diagsznosztikát a hatalmas számú statisztikai változóra való hagyatkozáshoz képest. A negatív szempontok kiküszöbölése jelenleg is zajlik.

A Pepperl+Fuchs értékelése szerint a teszt pozitív eredményt hozott. A technológia magja jó alapokon nyugszik és a különböző kereskedők által szállított eszközök közti kommunikáció is megfelelő. Ennélfogva nincs olyan lényegi akadálya a WirelessHART használatának. A HOST integráció fejlesztésre szorul, de ezt már most is realizálhatjuk, hiszen a Pepperl+Fuchs kínálatában szerepel minden szükséges DTM és DD verzió.

Mint a kommunikációs infrastruktúra szakértője, a Pepperl+Fuchs háromféle WirelessHART eszközt kínál: a WirelessHART Gateway, mint központi belépőpont a vezeték nélküli hálózatot menedzseli, ezenkívül a különböző vezetékes buszrendszereket alakítja ki. A terepi eszközök oldalán a WirelessHART Temperature Converter a helyi hőmérséklet mérésére, a WirelessHART Adapter pedig bármely 4…20 mA ill. HART-ot támogató terepi eszköz feljavítására használható.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz