www.magyar-mernoki.com
norelem

A jövő egészségügyének géptervezése - a Hygienic DESIGN gépelemek előnyei

Napjaink globális piacán a steril környezet fenntartása kulcsfontosságú a gyógyszer- és egészségiparban működő gyártók sikere szempontjából. A gyártóüzemek higiéniai körülményei katasztrofális hatást gyakorolhatnak a közegészségre, nem beszélve a mulasztások hírnévromboló és jogi következményeiről. Ezért nem meglepő, hogy a biztonsági előírások egyre szigorúbbak lettek. A szabványos gépelemekre specializálódott norelem ügyvezető igazgatója, Marcus Schneck a higiéniai szempontok szerint megtervezett gépelemek az egészségiparban történő használatának fontosságára világít rá.

A jövő egészségügyének géptervezése - a Hygienic DESIGN gépelemek előnyei

A higiéniai szempontok szerinti tervezés alapelvei
Az Európai Higiéniai Mérnöki és Tervező Csoportot (EHEDG) azért hozták létre, hogy felhívja a figyelmet a higiéniai szempontok szerinti tervezésre, iránymutatásokat és megoldásokat dolgozzon ki, valamint platformot biztosítson a szakismeretek továbbadásához. Az elsősorban az élelmiszeriparra összpontosító, iparági szakértőkből álló testület olyan kritériumokat határozott meg, amelyek a higiéniai szempontok szerinti tervezés elveit részletezik, értve itt a könnyű tisztíthatóságot, a mikroorganizmusok szaporodásának megelőzését, valamint a fertőzések, az idegen részecskék és a vegyi szennyeződés megakadályozását.

Az orvosi iparban tevékenykedő vállalatok esetében is érvényesek ezek az elvek, megerősítve a 3-A Egészségügyi Szabványokkal, melyek az élelmiszer-, ital- és gyógyszeripar higiéniai szempontok szerinti eszköztervezésére vonatkoznak. A Hygienic DESIGN legfontosabb célja végső soron az, hogy elkerülje a termékek mikroorganizmusokkal, részecskékkel és vegyszerekkel való szennyeződését, valamint olyan tervezési elveket alkalmazzon, melyek lehetővé teszik a rendszeres, alapos és erős tisztítást.

Mit jelent a higiéniai szempontok szerinti tervezés a gyakorlatban?
A Hygienic DESIGN-ra vonatkozó előírásoknak való megfelelés érdekében a működő gépelemeket gyakran rozsdamentes acélból, sima felületekkel gyártják, ami biztosítja a baktériumok, a termékmaradványok és szennyeződések könnyű eltávolítását. A rádiuszokat, átmeneteket és letöréseket éles sarkok nélkül tervezik az alapos tisztíthatóság érdekében. A gépelemeknek bevágásoktól, letörésektől, bemélyedésektől és üregektől mentesnek kell lenniük, csökkentve a szennyeződések és mikroorganizmusok megtapadásának valószínűségét.

Amikor fontosak a szerkezeti anyagok: Egészségügyi berendezések gyártása során kétségkívül a rozsdamentes acél számít az első választásnak. A sima, pórusmentes végmegmunkálás higiénikus felületet biztosít, amely nem tartalmaz baktériumokat vagy vegyi anyagokat - a finomcsiszolásos finiselés ideálisan távolítja el a rozsdamentes acél felületén lévő szennyeződéseket. Ezeknek a kritériumoknak való megfelelés érdekében norelem csavarjainak és anyáinak felületét Ra 0,8 felületi érdességre csiszolják - eltávolítva a fémen lévő rücsköket és mélyedéseket, amelyek táptalajt jelenthetnek a mikroorganizmusok számára.

Ezen kívül, egy olyan iparágban, ahol az erős lemosás a higiénia iránti elkötelezettség része, a rozsdamentes acél használata garantálja ezen termékekben a tartósságot, a korrózióállóságot és a szélsőséges hőmérsékletek elviselését.

Holtterek, csapdák és rések elkerülése: A higiéniai szempontok szerinti tervezés kritériumainak való megfelelés érdekében a termékeket úgy kell kialakítani, hogy ne legyenek olyan rések vagy egyéb konstrukciós részletek, amelyek területet biztosíthatnak a mikroorganizmusok megtelepedésére. Emiatt az olyan termékeket, mint például norelem csavarjai, szintén polírozott, domború fejjel alakították ki, nincsenek rajtuk dombornyomások vagy konstrukciós részletek, amelyekben baktériumok telepedhetnek meg, míg a cég állítható gépláb-választékában a menet kettős tömítést kap,és az állítható láb gömbcsuklóján speciális tömítések találhatók, csíramentességet és könnyű tisztíthatóságot biztosítva.

Ellenáll az erős lemosásnak és az erős vegyszereknek: A gyógyszergyártásban, akárcsak az élelmiszeriparban, a gépeknek a higiéniai szempontok érdekében lemoshatónak kell lenniük. A rozsdamentes acél mint korrózióálló és nem nedvszívó anyag előnyeit már tárgyaltuk, de a mosáshoz használt alkatrészek kialakítása ezen túlmutat. A gépelemeknek ellenállónak kell lenni a víz, a vegyszerek, a magas nyomás és az alkalmazott hőmérséklet kíméletlen kombinációjának. Az Ingress Protection (IP) besorolási rendszer egy nemzetközileg elismert skála, ami a környezeti tényezők, például folyadékok és szilárd anyagok elleni bizonyított védettségre vonatkozik.

A termék vagy a gépelem IP-besorolása segíthet annak megítélésében, hogy az ellenáll-e a víznek és a pornak - a magasabb minősítés azt jelenti, hogy olyan körülmények közötti használatra is alkalmas, ahol a berendezéseket gondosan fertőtleníteni kell. norelem T-fogantyúval ellátott forgóreteszei például a tükrösített rozsdamentes acél felületnek és a könnyen tisztítható fogantyúnak köszönhetően a DIN EN 1672-2: 2009 (Hygiene Machinery Ordinance) előírásainak is megfelelnek. A tisztítószerek és folyadékok ki tudnak folyni az eszközből, megakadályozva a pangás valószínűségét, ami szennyeződéshez vezethetne.


A jövő egészségügyének géptervezése - a Hygienic DESIGN gépelemek előnyei

A higiéniai szempontok szerinti tervezés előnyei
Mondani sem kell, hogy emberi fogyasztásra vagy gyógyászati célokra szánt termékek gyártásakor elsődleges az emberi egészségét védő megoldások és gépelemek használata. Az előnyök azonban összeadódnak. A javított termékminőség mellett a Hygienic DESIGN egyik legfontosabb előnye a folyamathatékonyság. Ha olyan termékeket használunk, amelyeket bonyolult geometriák, bevágások és üregek nélkül terveztek, amelyekben baktériumok és idegen testek telepedhetnének meg, vagy amelyek felületét úgy alakították ki, hogy ne álljon meg ott a viz és a vegyszerek, a tisztítási folyamat és a rendszeres karbantartás optimalizálható – mindezzel időt és pénzt takarítva meg.

A valóság az, hogy az orvosi- és gyógyszeripar olyan iparágak, amelyekben a minőségi és szabályozási előírásoknak való megfelelés elengedhetetlen az üzleti sikerhez. A hibák gyakran rendkívül nagy horderejűek és költségesek lehetnek. Emiatt kulcsfontosságú a nyomonkövethetőség – mindent lefedve itt a termékfejlesztéstől és a komponensektől kezdve a gyártáson és a raktározáson át egészen a kiszállításig. Ha igazolható, hogy a gépelemek megfelelnek-e az EHEDG és a 3-A higiéniai szabványoknak, az demonstrálja a legmagasabb higiéniai követelmények iránti elkötelezettségünket.

A higiénia és a szennyeződésmegelőzés kockázatalapú megközelítésének alkalmazásával a gyógyszergyárak és egészségügyi vállalatok növelni tudják a hatékonyságot, a biztonságot és a termékek minőségét. Néhányuk számára ez a gépek teljes cseréjét jelentheti az új és fejlődő irányelveknek való megfelelés érdekében. Mások számára a lassabb, evolúciós megközelítés is működhet szabványos alkatrészek használatával, ami egyszerű lépés a steril, higiénikus gyártási környezet kialakítása érdekében.

Ha többet szeretne megtudni norelem Hygienic DESIGN termékcsaládjáról – értve itt csavarokat és anyákat, készüléklábakat, forgóreteszeket és kábelrögzítőket -, kérjük, látogasson el a www.norelem.hu weboldalra.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz