www.magyar-mernoki.com
EPLAN

A következő lépés: a termikus tervezés integrálása

A 2015-ös SPS IPC Drives kiállításon az Eplan, a Phoenix Contact és a Rittal által bemutatott termikus tervezés integráció új lehetőségeket teremt a klímavezérlést is tartalmazó energiahatékony kapcsolószekrények standardizált tervezéséhez. Az integráció segít a klímarendszerek tervezésében keletkező hibák elkerülésében és megakadályozza a nem szükségszerű leállásokat és karbantartásokat, csökkentve a költségeket és javítva a folyamat minőségét.

A következő lépés: a termikus tervezés integrálása

1. ábra: hőveszteség eloszlásának megjelenítése a kapcsolószekrényben. Balra: kapcsolószekrény, ahogy alaphelyzetben látszik. Jobbra: a hőveszteség megjelenítése. Egy-egy berendezés színe a hőterhelés méretének megfelelően változik - a piros színű komponensekre érdemes hűtési megoldást tervezni.

Az SPS IPC Drives kiállításon az Eplan, a Phoenix Contact és a Rittal által bemutatott termikus tervezés integráció egy digitális termékadatokat, a szoftveralapú projekttervezést és a legújabb klímavezérlési megoldásokat tartalmazó átfogó koncepció. Az integrált eszköz erős és tartós minőségjavulást hoz a kapcsolószekrények tervezésében, hűtésében és zavarmentes működtetésében. A tervezők a termikus szabályozás tekintetében is ellenőrizhetik az elrendezést és interaktív módon beavatkozhatnak a lehető legjobb hőterhelés kialakításához.

Előrelépésnek számít, hogy az Eplan Pro Panel virtuális 3D tervezője speciális funkciókkal bővül. Ennek során a legfontosabb célkitűzés az volt, hogy a kapcsolószekrény tervezőit a funkcionalitásról, a teljesítmény határokról és az egyedi klímavezérlő megoldások integrációs lehetőségeiről tájékoztassák, hogy azok ösztönösen és a lehető legegyszerűbben a leghatékonyabb klímavezérlő megoldást találhassák meg.
 

A «forró pontok» kizárása

A hűtőberendezések optimális telepítéséhez a tervezőnek átfogó képpel kell rendelkeznie arról, hogy az intenzív hűtést igénylő alkatrészek hol helyezkednek el a kapcsolószekrényen belül. Az úgynevezett forró pontok kialakulásának megakadályozása már a kezdeti stádiumban fontos szempontnak számít. A 2016 őszétől elérhető új Eplan Pro Panel funkciók a hőterhelés sűrűségétől függően eltérő színnel jelölik majd az egyes komponenseket, amelyet a maximális hőleadás és a telepített alkatrész mérete arányában számítanak majd ki.

A tervezők a kapcsolószekrényen belüli hőelosztásról is informálódhatnak majd. Ha az elosztás nem egyenletes, a szerelőlapon végzett célzott változtatásokkal bármikor javítható. Ehhez minden szükséges információ az Eplan Data Portal alkatrészadatai formájában áll rendelkezésre. A Phoenix Contact az első olyan gyártó, amely az Eplan Data Portalba integrál olyan releváns alkatrészadatokat is, mint a maximális hőleadás, a minimális távolság és a saját szellőzéssel rendelkező eszközök légáramlási iránya.


Optimális klímavezérlés és célzott hűtés

A kapcsolószekrényen belüli ideális és zavarmentes légáramlás létrehozásához a tervezőknek vizuális segítségre van szükségük, hogy az alkatrészek szerelési elrendezését összehasonlíthassák a klímavezérlés meghatározó tényezőivel. A Rittal megoldások alkalmazásával a levegő szabad áramlására szabadon hagyott helyek és a hűtőberendezések telepítésére ideális pozíciók grafikusan is megjelenítődnek. A légáramlástól elzárt területeket nem engedi használni a program az eszközök beépítésére, hiszen ekkor a klímaberendezésből származó hideg levegő áramlása akadályoztatva van, a hűtés hatékonysága jelentősen romlik.

A légáramlás és a hőleadás vizualizációja

Az optimálisan hűtött terület jellemzője, hogy a megbízható hűtőberendezés a saját szellőzőlevegő-térfogatárama által megfelelően le tudja hűteni. Az Eplan Pro Panel egyértelműen jeleníti meg a megfelelő eszközparamétereket - például a hűtőlevegő maximális hatótávolságát, valamint a készülékre és/vagy az arról érkező légáramlás szögét. Ennek kapcsán a szoftver azt is figyelembe veszi, hogy a légáramlás sebessége a távolsággal fordítottan arányos, így a hűtőlevegő hatótávolsága korlátozott.

A turbulens áramlás megakadályozása csak légterelőkkel lehetséges, amelyek alkalmazásával a hűtőlevegő az ajtóval párhuzamosan lép be a kapcsolószekrénybe. Az optimálisan hűtött terület felépítése közben ezeket az eszköz-specifikus kiegészítőket is figyelembe kell venni. A jövőben minden releváns adat és információ elérhető lesz az Eplan Data Portalon az adott Rittal hűtőberendezés alkatrészadataként. Az Eplan Pro Panel többféle tesztüzem segítségével teszi lehetővé a pontos ellenőrzést.

A következő lépés: a termikus tervezés integrálása

2. ábra: Balra: ajtóra épített klíma esetén az optimális hűtött terület nem éri el a szekrény falát. Középen: balra szerelt oldalfali klíma esetén minden eszköz az optimálisan hűtött területen helyezkedik el. Jobbra: a légáramláshoz szükséges terület akadályozó tényezőktől mentes.

Phoenix Contact

A Phoenix Contact az elektronikai és automatizálási alkatrészek, rendszerek és megoldások vezető gyártója. A családi tulajdonban lévő cég világszerte több mint 14.000 alkalmazottat foglalkoztat, globális forgalma 2014-ben elérte az 1,77 milliárd eurót. A Phoenix Contact Group tíz vállalatból és több mint ötven helyi képviseletből áll. A termékportfólió az energiaellátás, ezen belül is a szél- és napenergia, a gépészet és a kapcsolószekrény-tervezés rendszermegoldásainak elemeit is tartalmazza.

Rittal

A hernborni székhelyű Rittal a kapcsolószekrények, energiaelosztási alkatrészek, hűtőberendezések, informatikai infrastruktúrák, szoftverek és szolgáltatások vezető szállítója. A Rittal rendszermegoldásai szinte minden iparágban megtalálhatók, leginkább az autó- és energiaiparban, a gép- és berendezésgyártásban, valamint az informatikai és vezérlési területeken. A mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztató, globálisan jelen lévő cég 58 leányvállalatból áll.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz