www.magyar-mernoki.com
NSK

Az NSK az InnoTrans 2024 kiállításon is csúcssebességre pörgeti fel az európai vasutakat

Az NSK a közelgő InnoTrans 2024 nemzetközi közlekedéstechnológiai vásáron (Berlin, szeptember 24-27) azt mutatja be, miként segíthetik a csapágyinnovációk az európai vasúti ágazatot abban, hogy lépést tartson a növekvő fogyasztói igényekkel. A 20. csarnok 270. standján bemutatott technológiák között a cég a nagysebességű személyvonatokhoz kifejlesztett legújabb csapágymegoldásai is szerepelnek majd.

  www.nskeurope.com

A 320 km/h sebességet elérő vonatokon csak a legjobb minőségű csapágyszerkezetek alkalmasak a csapágytokos szerelvényekhez. Az NSK tiszta tömítésű, forgó kerékagyas RCT kúpgörgős csapágyai már több jelentős európai nagysebességű vasúti projektben arattak komoly sikereket. Az RCT (Railway Cartridge Tapered) csapágyegységek olyan kulcsfontosságú tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a megbízhatóság, a hosszú élettartam és a biztonság. A tartósságot és az optimális teljesítményt biztosító innovatív tömítési megoldások révén a modern csapágyegységek nagy lökésterhelésnek, tengelyirányú terhelésnek, valamint statikus és dinamikus radiális terhelésnek is ellenállnak.

Az NSK Europe 2024-es kiállítási standján a teher- és földalatti vonatok tengelyeire ajánlott megoldások is láthatók lesznek, beleértve a szférikus és a hengergörgős csapágyakat. A tehervonatok valamivel lassabban, jellemzően 100 km/h körüli sebességgel haladnak, mégis sokkal nagyobb terhelést kell elviselniük. A csapágytechnológia ezért teljesen eltér a nagysebességű személyvonatok csapágytokos megoldásaitól, így a tervezőmérnökök ebben a szegmensben is nagy hasznot húznak az NSK szakértőinek műszaki támogatásából.

Az InnoTrans 2024-en egy másik NSK csapágytechnológia, a vontatómotorokra vonatkozó megoldások is reflektorfénybe kerülnek. Ezen a területen a teljesítmény, a fenntarthatóság és a költséghatékonyság tartoznak az alap követelmények közé. A vasúti közlekedésben használt vontatómotorok nagy radiális és axiális terhelésnek vannak kitéve, és gyakran kell elviselniük erős elektromos áramot és nagy sebességet. Ezen követelmények teljesítése érdekében az NSK szigetelt bevonatú csapágyakat és nagy szilárdságú kosarakat tett elérhetővé.

A vasúti járművek vontatómotorjaiban mind az NSK hengergörgős, mind a mélyhornyú golyóscsapágyai megtalálhatók, mivel nemcsak a nagy sebességekhez és terhelésekhez ideálisak, hanem egyben a könnyű be- és szétszerelést is megkönnyítik. Ezek a csapágytípusok kétféle szigetelési lehetőséggel – kerámia vagy PPS (üvegszállal megerősített polifenilén-szulfid) bevonat – rendelkeznek a külső gyűrűn. Mindkét bevonat magas szigetelési ellenállással rendelkezik.

A vontatómotorokhoz olyan csapágyak is léteznek, amelyekben kerámiát használnak az acélgyűrűk gördülőelemeihez. Ezek az úgynevezett hibrid csapágyak ott népszerűek, ahol jó minőségű elektromos leválasztásra és/vagy rendkívül nagy fordulatszámra van szükség.

A sebességváltó csapágyak iránt érdeklődő látogatók számára az NSK számos innovatív megoldást állít ki a standján. A sebességváltó csapágyai erős ütéseknek és rezgéseknek vannak kitéve, amiket a sínek mentén csattogó kerekek keltenek. Ezek a zord üzemi körülmények a csapágyak rendszeres karbantartását feltételezik, ami növeli a keresletet olyan megoldások iránt, amik hosszabb karbantartási intervallumokat és alacsonyabb költségeket eredményeznek.

A fenti követelmények fényében az NSK egy sor kúpgörgős csapágyat mutat be a sebességváltókhoz speciálisan megerősített kosárral (szélesebb rész), a robusztus teljesítmény és a hosszabb élettartam érdekében. A Japánban már nagy sikert aratott megoldás már az európai gyártók számára is elérhetővé vált. Érdemes kiemelni, hogy az NSK a sebességváltó átlátszó modelljét mutatja majd be, ami hengeres és kúpgörgős csapágyakat egyaránt tartalmaz.

„A vasúttársaságok alacsony teljes tulajdonlási költséget [TCO] akarnak elérni, amiben segít, ha a csapágyak rutin karbantartási, illetve kenőanyag pótlási időintervallumait sikerül kitolni – magyarázza Olivier Billiard, az NSK Europe vasúti ágazati vezetője. – E cél eléréséhez körültekintő tervezésre, a legmodernebb anyagokra és mi nőségi tömítési technológiákra van szükség, hogy a kenőanyag hosszabb ideig maradjon optimális állapotban. Az InnoTrans látogatóinak tehát érdemes felkeresniük az NSK standját, hogy többet tudjanak meg a legújabb csapágytechnológiákról, amelyek hosszabb karbantartási intervallumok elérését teszik lehetővé.”

Az NSK termékinnovációit a cég karbantartási szolgáltatásai egészítik majd ki az InnoTrans standon. Az NSK jelenleg csapágyfelújítási és -felújítási terveken keresztül vizsgálja a vasúttársaságok támogatásának lehetőségeit. Ez az üzleti modell Ázsiában már működik.

Az NSK szemet gyönyörködtető, 40 m²-es standja nagyszerű lehetőséget kínál a vasúti gyártók és üzemeltetők, a sebességváltó- és kerékszett gyártók számára, , hogy kapcsolatba léphessenek az NSK szakértőivel, és megismerkedjenek a vállalat legkorszerűbb csapágymegoldásainak innovációs tartalmával és minőségével. Az NSK mérnöki szakértőiből álló magasan képzett, nemzetközi csapata a kiállítás egész ideje alatt elérhető lesz, és készen áll arra, hogy megvitassák az új projekteket és a meglévő kihívásokat.
 

1) NSK kúpgörgős csapágyegység vasúti alkalmazásokhoz, préselt acélkosárral


Az NSK az InnoTrans 2024 kiállításon is csúcssebességre pörgeti fel az európai vasutakat

 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz