www.magyar-mernoki.com
EPLAN

EPLAN Fluid Professional: a 3D és a hidraulikus tervezés integrációja

Az EPLAN bemutatja továbbfejlesztett, már MCAD munkafolyamatokba is integrálható hidraulikus tervező szoftverét. A jövőben az EPLAN Fluid Professionalban a 3D adatok, hidraulikus szimbólumok és az elektromos működtetés közvetlenül kapcsolódnak az alkatrészjegyzékhez és a berendezések műszaki előírásaihoz. A felhasználók az interdiszciplináris munkából és az alacsonyabb tervezési és dokumentációs költségekből profitálnak. Ezzel egyidőben a projekt során a hidraulikus mérnök szakértelme is növekszik.

EPLAN Fluid Professional: a 3D és a hidraulikus tervezés integrációja

Az EPLAN Fluid Professional a kipróbált és tesztelt hidraulikus tervezést és az új 3D technológiát egyesíti. A fluid kapcsolási rajzon szereplő összetevők, pl. szelepek vagy hengerek 3D-ben szerelhetők össze és egy egyszerű, a LEGO-elvhez hasonló metódussal helyezhetők el a vágólapon. Az EPLAN eTouch technológia minden alkatrészhez automatikusan generál pick-up pontot, így lehetővé teszi fluid kapcsolási rajzok gyors és egyszerű létrehozását. A felhasználóknak nem kell mélyreható 3D ismeretekkel rendelkezniük, a származtatott 2D-s rajzok pedig a dokumentáció részeként automatikusan létrejönnek. A gyártással kapcsolatos értékes információk - pl. a telepítési helyigény, a fúrások száma, vagy a tömlő hossza - így már a korai szakaszban ismerhetőek.

Ellenőrzött munkafolyamat a Step interfész használatával
Az egyik legfontosabb új funkció a mechanikai rendszer tervezésének meglévő munkafolyamatába történő integráció. Mivel a 3D modellt minden MCAD (pl. Autodesk Inventor) rendszerrel kompatibilisre tervezték, a pneumatikus elemek és a sűrített levegőt létrehozó egységek számára meghatározható egy telepítési hely, ami a Step interfész segítségével az EPLAN Fluid Professionalba exportálható. A fluid technológiával foglalkozó mérnök ezután kiválasztja a komponenseket és azok kapcsolódásait közvetlen elektrotechnikai kapcsolattal. Az alkatrészek és tömlők automatikusan generált listája azonnal rendelkezésre áll. Ha a mérnök pl. egy szerelőlemezt importál, a tervezett elemek a kapcsolási rajz kiválasztott telepítési helyén drag & drop segítségével pozícionálhatóak és 3D-ben közvetlenül összeszerelhetőek. Méretezéssel létrehozhatóak pl. a pneumatikus fogókra vonatkozó gyártási adatok. A mérnök ezután a Step interfész segítségével visszatér a teljes gép modelljéhez - beleértve a komponens számozást.

A szabványosítás leegyszerűsíti a folyamatot
Az EPLAN Fluid által a fluidtechnológiával foglalkozó mérnökök szabványosíthatják a tervezést, makrók formájában menthetik és közvetlenül a tervezésben újra felhasználhatják a gyakran használt alrendszereket. A szaktudás tehát megőrződik és bármikor hozzáférhető. Ez felgyorsítja a tervezést és minőségi garanciát nyújt minden szakágra nézve. Az elektrotechnikai tervezéssel együtt a munkafolyamat a hibák elkerülésére is lehetőséget ad, különös tekintettel a szelepszigetekhez hasonló mechatronikai alkatrészek növekvő komplexitására. A mérnök know-how-ja tehát ott hasznosul, ahol szükség van rá: az alkatrészek kiválasztása és méretezése, valamint ezek kapcsolódásainak és helyes elrendezésének megtervezése során. A tömlő hosszához, a hőtermeléshez, az energiahatékonysághoz, a mechatronikai interakcióhoz, a redukált telepítési helyhez hasonló szempontok a multidiszciplináris munkafolyamat korai szakaszában figyelembe vehetőek.

Összegzés:
A tervező számára jelentkező előnyök nyilvánvalóak: a 3D adatok, hidraulikus szimbólumok és az elektromos működtetés közvetlenül kapcsolódnak az alkatrészjegyzékhez és a berendezések műszaki előírásaihoz. Ennek eredményeképpen csökken a tervezési és dokumentációs költség.

Képek
fluid_EN.png: Egyszerű 3D tervezés EPLAN Fluid Professionalban eTouch technológia segítségével

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz