www.magyar-mernoki.com
ARC INFORMATIQUE

A Canadian Naturals az Arc Informatique pcVue Solutions segítségével automatizálja olaj- és gázipari tevékenységeit

A CNRL milliónyi tag-et és megközelítőleg 800.000 I/O pontot mér elsődleges tevékenységei során. A termelésben általában nagy márkákat, GE és Allen-Bradley PLC-ket, Fisher és Bristol Babcock RTU-kat használnak. A pcVue SCADA adatokat vizsgál és szolgáltat annak a mintegy 2500 alkalmazottak, akiknek – valós idejű adatfelügyelet, -ellenőrzés, vagy -karbantartás útján – valamilyen formában szükségük van az információk elérésére.

A Canadian Naturals az Arc Informatique pcVue Solutions segítségével automatizálja olaj- és gázipari tevékenységeit
A legnagyobb független kanadai kőolaj- és földgáztermelőnek számító, 1989-ben Calgaryban alapított és máig onnan irányított Canadian Natural Resources Limited (CNRL) számos vagyontárggyal rendelkezik Észak-Amerikában, az Északi-tengerben és Afrika partjai mentén. Földgáz-, könnyűolaj-, nehézolaj- és olajhomok bányászatból, valamint az ehhez kapcsolódó korszerű létesítményből álló kiegyensúlyozott portfoliója révén a CNRL kutató, feltáró és kitermelő tevékenységet végez a földgáz és a kőolaj felszínre hozatala érdekében.

A vállalat három elsődleges üzleti szegmensre osztható: olajhomok-, nehézolaj- és hagyományos olaj-és gázkitermelés. Az elmúlt évben a CNRL egy olyan nagyszabású automatizálási projektbe fogott bele, amely elsősorban a kőolaj, a földgáz folyadékok és a földgáz kutatásával, fejlesztésével, kitermelésével és forgalmazásával foglalkozó hagyományos üzletágat érintette.

A Canadian Natural Resources-nak megoldás kellett találnia 300 gyűjtőállomás, 800 kompresszorállomás és 150 gázfeldolgozó létesítmény folyamatainak ellenőrzésére és nyomon követésére. A CNRL SCADA specialistája, Kurtis Jackson a cég FactoryLink SCADA rendszerének pcVue SCADA és FrontVue megoldásokkal történő felváltását szorgalmazta. Az összhang megteremtésének céljából a CNRL számos független, különböző márkájú automatizálási rendszerét Jackson a lehető legnagyobb mértékben központosítani kívánta, lehetőleg pcVue alatt. Ezen túlmenően a CNRL a pcVue lehetőségeit a hálózatépítésre és a jelenleg futó Modbus Roc, Roc Talk, és BSAP támogatására is fel kívánta használni.

A folyamat mintegy nyolc hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a CNRL a Smart Generator segítségével megkezdte a FactoryLink SCADA pcVue-ra történő lecserélését. Ez a pcVue eszköz a meglévő alkalmazások nagyon nagy hányadát könnyen és automatikusan konvertálja pcVue környezetre, maximális kompatibilitás és biztonság mellett. „A frissítendő SCADA alkalmazásaink közül 60-80%-ot könnyedén alakítottunk át pcVue környezetre. Ez rengeteg időt spórolt meg nekünk, mivel nem volt szükség minden alkalmazás újrakonfigurálására és a felhasználók átképzésére. Mivel a jövőnket SCADA automatizálásba fektettük, a pcVue rendszeresen friss verziókkal és új funkciókkal bővül,” jelentette ki Jackson.

„Napi termelési jelentéseket futtatunk, ill. valós idejű és múltbeli trendeket hasznosítunk a szükséges adatok összegyűjtéséhez, valamint hogy meggyőződjünk a termelési célok és – pl. a csővezetéket üzemeltető céggel kötött - értékesítési szerződések teljesítéséről,” mondta Jackson. Kurtis eddig már 8 pcVue szervert helyezett üzembe távoli kliens hozzáféréssel és a következő két év során még mintegy 40 pcVue SCADA rendszer telepítését tervezi.

A pcVue viszonteladó CTH Systems Inc. segédkezett a pcVue-ra történő átállásnál. A Smart Generator segítségével a mérnökök képesek voltak az összes grafikus elem (utánzatok, szimbólumok és sablonok), helyi és megosztott könyvtár (szimbólumok, képek) és minden változó (változó táblák, riasztási konfigurációk és előzmények), ill. az adatbázis utómunka nélküli átalakítására. A TCP/IP kommunikációs objektumok és linkek is konvertálódtak. „Nagyon boldogok voltunk, hogy az alkalmazásainkat ilyen egyszerűen vihettük át pcVue környezetre,” jelentette ki Jackson.

Ezen túlmenően a CNRL a CTH Systems IM-SCADA™ többprotokollos mérő és kommunikációs szoftverét is használja, ami lehetővé teszi, hogy a különböző automatizálási eszközökkel pl. távoli terminálegységekkel (RTU-k), vagy szivattyú vezérlőkkel rendelkező kutak egy rádiócsatornán kommunikáljanak annak érdekében, hogy minden adat a pcVue SCADA-ra kerüljön. A CTH Systems megvalósította a gázkészítmények automatikus és távoli mérését, a kutankénti korrigált feltöltést és a helyi mérés, ill. az IMSCADA™ adatbázis közötti eltérések megszüntetését. „Nem is lehetnénk elégedettebbek azzal, ahogy a meghízható és hatékony IM-SCADA dolgozik. Segít a működési hatékonyságunk maximalizálásában,” mondta Jackson. Csökkenti a kutaknál lévő fizikai jelenlét szükségességét a gázkészítmények le-, ill. feltöltéséhez.

A 178 host szerverrel és 600 távoli klienssel rendelkező CNRL hostonként mintegy 5-6 ezer adatpontot figyel. Erre nyolc pcVue állomás jut, amelyek 50-400 kutat és 1-3 létesítményt felügyelnek, helytől, vagy régiótól függően. „Ez napi szinten több ezer tag és riasztási paraméter megfigyelését és felismerését jelenti,” magyarázta Jackson. Az olaj a kútból tör fel, csövön halad a gyűjtőállomásig, ahol az üledék, a gáz, a sósvíz és az olaj különválasztódik. A pcVue a gyűjtőállomásokat is megfigyelés alatt tartja.

A pcVue SCADA a termelésben használt területeken és gyűjtőállomásokon használt PLC-k, RTU-k I/O adatait - pl. gáz- ill. olajnyomás (ESD), szivattyú start/stop, távoli/helyi szivattyúvezérlés, szivattyú fordulatszám, motoros- és szabályozó szelepek, fojtó alapértékek/pozíciók, hőmérséklet, vészleállítás, tűzjelzők, stb. – gyűjti. „A mi szakmánkban az egyik legfontosabb szempont a biztonság. A pcVue a folyamat minden szakaszában figyeli a kritikus műveleteket és biztonsági intézkedéseket működtet a tűz, robbanás, vagy ökológiai katasztrófa megelőzésére,” jelentett ki Jackson.

A távoli és széleskörű műveleteket végző CNRL minden, a fúrást, kitermelést, forgalmazást, szállítást, vagy finomítást érintő automatizált tevékenységét több ellenőrzési központ felügyelete alá akarta rendelni. A stabil és biztonságosan tervezett SCADA rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy olyan kritikus tényezőket ellenőrizzen, mint többek között az árvíz, szivárgás, tűz, ESD, az olaj és a gáz áramlási sebessége és a kumulált áramlás, vezetéknyomás, kútfej nyomás, szivattyúállapot, tartályszint és a gyűjtőállomás berendezéseinek állapota. A termék jellege miatt, melyet a kúttól a végső fogyasztóhoz kell eljuttatni, valamint az esetleges olajkatasztrófák káros környezeti hatásai miatt a SCADA rendszer életbevágó fontosságú. „Fel kívántuk erősíteni a SCADA funkciókat és azokat az előnyöket, amelyeket a megbízható adatgyűjtés – és elérés kínál számunkra,” mondta Jackson.

A CNRL magabiztosan várja az automatizálási rendszerek korszerűsítéséből fakadó előnyöket és igazán boldogan látja a folyamatok optimalizálásának eredményeit. „Az első FactoryLink-ről pcVue környezetre történő átállás óta nyolc hónap telt el, és a pcVue már működőképes. Örülünk, hogy a pcVue-t és az IM-SCADA-t választottuk és hogy a konfigurációs folyamat ilyen egyszerű volt, különös tekintettel arra, hogy a legtöbb alkalmazásunk kritikusnak tekinthető és éjjel-nappal dolgozik,” foglalta össze Jackson.
A Canadian Naturals az Arc Informatique pcVue Solutions segítségével automatizálja olaj- és gázipari tevékenységeit
A Canadian Naturals az Arc Informatique pcVue Solutions segítségével automatizálja olaj- és gázipari tevékenységeit

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

ARC INFORMATIQUE
PcVue 9.0
ARC INFORMATIQUE
PcVue 9.0
ARC INFORMATIQUE
PcVue 9.0

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz