www.magyar-mernoki.com
FAULHABER GROUP

Irányított szupererő

Az EU-ban és Észak-Amerikában gyakori foglalkozási megbetegedésnek számító mozgásszervi betegségek a munkából történő hosszú távú távolmaradás egyik fő okának számítanak. A munkával kapcsolatos felső végtagi rendellenességek évente 2,1 milliárd eurót emésztenek fel az EU-ban, és az összes foglalkozási megbetegedés 45%-áért felelősek. A technológiailag továbbfejlesztett munkaruha lehetőséget jelent e sérülések csökkentésére. A svéd BIOSERVO TECHNOLOGIES cég puha Ironhand® robotkesztyűje a szabadalmaztatott SEM technológia révén a kéz megfogóerejét növeli meg. Az egyes ujjak megfogóerejének erősítését a FAULHABER hajtások teszik lehetővé.

Irányított szupererő
Bioservo Ironhand

Az EU területén az ismétlődő feladatok jelentik a legnagyobb kockázati tényezőt. Az EU-országokban ugyanis a munkavállalók 74%-a a munkaidő legalább 25%-át ismétlődő kar- vagy kézmozdulatokkal tölti. A német Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet (Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin) szerint a mozgásszervi rendellenességek számítanak a korlátozott munkaképesség, a súlyos fogyatékosságok, a korai nyugdíjazás, valamint az ideiglenes munkaképtelenség leggyakoribb okainak. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség felmérése szerint a megkérdezettek 45%-a szenved a munkájából eredő fárasztó pozíciótól, 25% hátfájástól, 20% pedig izomfájdalomtól. Tanulmányok igazolják, hogy 2030-ig minden második munkavállalót érinthetnek majd az izom-csontrendszeri rendellenességek.

A nyak és a felső végtagok a munkavégzéssel kapcsolatos rendellenességei a torkot, a vállakat, a karokat, a kezeket, a csuklót és az ujjakat is érintik, és bizsergést, zsibbadást, kényelmetlenséget vagy fájdalmat okoznak. A rezgő eszközök használata csak tovább súlyosbíthatják ezeket a problémákat. Ennek következménye a mozgékonyság vagy a megfogóerő csökkenése. Mindkettő további veszélyeket okozhat munka közben, például ha egy alkalmazott már nem tudja biztonságosan tartani vagy működtetni a szerszámot. A demográfiai változások ezenkívül azt vetítik előre, hogy a társadalom egészében elöregszik, és tovább marad aktív az munkaerőpiacon. Ezért egyre inkább előtérbe kerül a munkahelyi ergonómia fejlesztése – mind az egészséges, mind pedig a már fizikailag fogyatékos emberek számára. A tényleges munkahelyet, például a munkapadot, az íróasztalt vagy a futószalagot ergonomikusabbá tevő megoldások mellett a vállalatok egyre nagyobb mértékben használják az emberi test teljesítőképességét megnövelő rendszereket. Ilyen megoldások a testen ruhaként viselt exoszkeletonok.


Irányított szupererő
Ironhand

Több erőt a kézbe

A svéd BIOSERVOTECHNOLOGIES cég Ironhand® terméke egy aktív exoszkeleton a kéz és az ujjak számára. A megfogást rendszerint az alkar és a kéz izmai teszik lehetővé. Ezek az izmok az inak meghúzása révén mozgatják az ujjakat. Az Ironhand® működési elve hasonló: a kesztyű ujjaiban lévő nyomásérzékeny szenzorok észlelik a felhasználó kezével végrehajtott megfogást. A rendszerbe integrált számítógép kiszámítja a szükséges plusz megfogóerőt és a kis szervomotorok meghúzzák az ujjakban található kábeleket. Minél nagyobb az érzékelőkre ható nyomás, annál nagyobb erőt ad le az Ironhand®. A kesztyű beállításai a személyes preferenciák, illetve az elvégzendő munka típusa alapján módosíthatók. Az adatfunkciók lehetővé teszik a kéz digitális kockázatértékelését és a felhasználó az az Ipar 4.0 / A Jövő Gyára koncepcióba történő integrálását. A tapadásigényes, magas ergonómiai kockázattal járó alkalmazások a gyakorlati munka során végzett adatok elemzésével azonosíthatók, így a felhasználók megfelelő ellenintézkedéseket tehetnek.

Egyedi és sokoldalú

A bal- és jobbkezesek által is viselhető kesztyű négy különböző méretben kapható. A hátizsákként viselt akkumulátor egy számítógépes egységet, valamint az egyes ujjakat vezérlő motorokattartalmazza. A felhasználók előre beállíthatnak különféle profilokat, amelyek az érzékelő érzékenységére, az erőre, az ujjak szimmetriájára, illetve a rögzítési készségre vonatkozó különböző kombinációkat tartalmaznak. A profil megváltoztatásához a felhasználónak csak egy gombot kell megnyomnia a távirányítón, amely a mellkas területén található.

A profil segítségével például rugalmasan lehet reagálni a munkanap során felmerülő különböző elvárásokra. Például, ha egy személy a reggeli órákban csak enyhén megterhelő feladatokat végez, majd délután olyan tevékenységeket végez, amelyek már komoly megterhelést jelentenek az izmok számára. Ez lehetővé teszi mind a férfi, mind pedig a női felhasználók számára, hogy egyetlen rendszert használjanak. A rendszer ezredmásodperceken belül képes akár 80 N megfogóerőt biztosítani.

A rendszert arra tervezték, hogy ne akadályozza az egyéni védőeszközök (PPE), például a kesztyűk, esésvédő eszközök, sisakok vagy figyelmeztető ruházatok viselését. A szünetek során külső segítség nélkül is fel- és levehető. A tápegységben lévő akkumulátorok kapacitását egy tipikus munkanapra méretezték.

Erőteljes meghajtás


Az Ironhand® egyes ujjainak vezérléséhez a BIOSERVO DC-mikromotorokat használ a széngrafit kommutációjú 1741… CXR sorozatból. A sorozat kompakt formában ötvözi az erőt, a robusztusságot és a vezérlést, amit a széngrafit kommutáció, a kiváló minőségű neodímium mágnesek, valamint a FAULHABER rotor bevált tekercselése biztosít. Az erős neodímium mágnes nagy teljesítménysűrűséget biztosít a motoroknak, 3,6 és 40 mNm közötti állandó nyomatékkal. A lenyűgöző teljesítményadatok és a kompakt méret a lehetséges alkalmazások széles spektrumát nyitják meg optimális ár/teljesítmény arány mellett.


Irányított szupererő
1741 CXR

Martin Remning Wahlstedt, a BIOSERVO fejlesztési igazgatója elégedett a FAULHABER-rel: „Azért használjuk az Ironhand® rendszerben az 1741 … CXR sorozatot, mert nagyon jó tapasztalataink vannak a FAULHABER hajtásrendszerek működésével kapcsolatban, és hosszú ideje működünk együtt mind a hajtástechnikai szakértővel, mind annak svéd értékesítési partnerével, a Compotech céggel.”

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz