www.magyar-mernoki.com
norelem

Szemről szemre: a teljes lánc áttekintésének előnyei

A géptervezésnek és az ipari automatizálásnak kart karba öltve kell működni a hatékonyság és a megbízhatóság maximalizálása érdekében - ennek megvalósításához pedig elengedhetetlen meghozni a szíjtárcsákkal, láncokkal és lánckerekekkel kapcsolatos döntéseket. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója azt vizsgálta meg, miért fontos e termékekből a teljes képet látnunk.

Szemről szemre: a teljes lánc áttekintésének előnyei

Egy mérnök okokkal és következményekkel számol. Hatás és ellenhatás láncolata, amiben a kívánt célok közvetlenül a kívánt eredményekhez vezetnek. Ebben a láncolatban döntő fontosságú minden láncszem - mindegyiknek be kell töltenie a maga szerepét, ezért olyan fontosak a feszítőelemekkel, a szíjtárcsákkal, a lánckerekekkel és a görgősláncokkal kapcsolatos döntések.

Ezek szabványos gépelemek: a szíj- vagy a lánchajtásokhoz tartozó termékek esetén sem megengedhető, hogy kevesebb figyelmet fordítsunk rájuk. Még a legkisebb részlet is nagy szerepet játszik, ezen hajtások megbízhatóságától és hatékonyságától kezdve az ipari automatizálás leegyszerűsítéséig és felgyorsításáig. Mert még a legegyszerűbb lánckerék is egy szem az ok-okozatok tágabb láncolatában, amely biztosítja a termelékenységet és a hatékonyságot. Kezdjük tehát azzal, hogy megvizsgáljuk ennek a láncnak a fő elemeit.

Mindent a helyére: összetevők és szempontok
Minden lánc-, vagy szíjhajtáshoz fontos, hogy az alapok megfelelők legyenek. Ez például jelentheti azt, hogy olyan egyedi feszítő megoldásokat kell kialakítani, amelyek megfelelnek minden egyes egyedi alkalmazásnak, különös tekintettel a látszólag legegyszerűbb alkatrészekre - például a lánckerekekre vagy feszítőgörgőkre.

A lánchajtású gépek ezen alkatrészeit szélsőséges hőmérséklet, súrlódás, rezgés és korrózió éri, amelyek mind negatívan befolyásolják a teljesítményt és a hosszú távú megbízhatóságot. Kulcsfontosságú tehát, hogy a gépet az azt körülvevő erők és környezet figyelembe vételével tervezzük meg. A feszítő megoldások méretével, típusaival és formájával kapcsolatos helyes döntés meghozatala kulcsfontosságú lehet a rezgés minimalizálásában, valamint a berendezések élettartamának és a termelékenységének maximalizálásában.

norelem feszítő készletei például láncfeszítőket, lánckerék szetteket és feszítőgörgőket tartalmaznak, amelyek az egyedi igényekhez adaptálhatóak. A feszítőelem részei rugalmas csillapítást, megtámasztást, feszítést és lengéscsillapítást biztosítanak a rendkívül elasztikus és méretstabil, természetes kaucsukból álló multifunkcionális rugótesteken keresztül. Ez hatékony védelmet nyújt a láncszakadás ellen és csökkenti a karbantartási igényt, ugyanakkor magas vegyi ellenállást biztosító, beépítésre kész hosszútávú megoldás, a testreszabhatóságnak és a többkomponensű koncepciónak köszönhető előnyökkel.

A nagyobb igénybevételű lánchajtásoknál még erősebb megoldásokra van szükség - például duplex vagy triplex görgősláncokra és acél lánckerekekre. Ezeket általában nehézgépek meghajtására használják olyan kihívásokkal teli alkalmazásokban, mint a csomagolástechnika, az anyagmozgatás vagy a mezőgazdaság, ahol egyenletes, nem egyenletes, vagy éppen rázkódásos erőátvitelre van szükség.

Legyen szó fogasszíjas-, vagy láncrendszerről, a hangsúly a fogátugrás és hibamentes erőátvitelen van. A megoldás megtervezésekor továbbra is ezt, valamint a korrózió vagy kopás kockázatának mérséklését kell szem előtt tartanunk. Végül is minél simább futással működik egy lánchajtás, annál hatékonyabb, és az is marad hosszú távon is.


Szemről szemre: a teljes lánc áttekintésének előnyei

Összekapcsolva: tartozékok és támogatás
Egy hatékony lánchajtás megtervezése túlmutat a lánckerekek, a görgők és a láncok számba vételén. Számolnunk kell a kiegészítő termékekkel és a támogatással, amelyek mindezt összekapcsolják.

Először is, a kiegészítő termékek kiválasztásához fontos, hogy tágabb képet kapjunk a lánchajtási feladatról: a működési követelményekről és a terhelésről, a környezetről, valamint a hosszabb távú bővítési vagy adaptációs tervekről. Ezek megválaszolása a szabványos gépelemek intelligensebb és hatékonyabb kiválasztását eredményezi, ami teljessé teszi a megoldást.

Ezek széles választéka érhető el norelem THE BIG GREEN BOOK katalógusában a fogasszíjaktól és a léptetőmotoroktól kezdve a feszítőkarokig, a görgős elemekig és a vezetősínekig. Ennek maximális kihasználása azonban függ a második szempontunktól: a támogatástól.

Ez azt jelenti, hogy hozzáférünk a pontos CAD modellhez, a rajzokhoz és a termék adatlapjaihoz - ezeknek az adatoknak minden tervezési megoldás alapvető részét kell képezniük. Az idő, a költségek és az anyagveszteség minimalizálása egyben az alkatrészekhez való gyors hozzáférést, a hatékony logisztikát és az egyértelmű kommunikációt is jelenti. Minden olyan dolog, amit norelemnél már tapasztalatból ismerünk, szerves részét képezi bármely projekt sikerének – hogy a lánc folyamatosan mozogjon.


Szemről szemre: a teljes lánc áttekintésének előnyei
 
Mozgásba lendülve: az ipari automatizálás leegyszerűsítése
A projektek és a berendezések mozgásban tartása egy dolog - de a gépelemek és a tervezési megoldások támogatásának teljes láncolatát figyelembe véve akad egy másik, potenciálisan nagyobb hatással bíró előny is: az ipari automatizálás leegyszerűsítése és felgyorsítása.

Az automatizált gyártósorok jelentik a Szent Grált a hatékonysághoz és a költségmegtakarításhoz, de ezek alkalmazása riasztó is lehet. Azonban nem kell, hogy az legyen. Mivel a munkaerő globálisan kezd megbarátkozni az automatizálással és a munkavállalók 72% -a olyan technológiának tekinti azt, amely aktívan segítheti a munka jobb elvégzését, egyértelmű lehetőség kínálkozik az automatizálás elfogadásának megkönnyítésére.

Vegyünk például egy pick-and-place gépet. Ezek a gépek motorok, lineáris és körpályás megvezetések, pozícionáló egységek, valamint mérőegység és kezelőrendszer kombinációjával működnek. Szabványos gépelemek használatával egy ilyen gép gyorsan és rugalmasan megépíthető - léptetőmotorral vezérelve, a fogasszíjas és a golyósorsós hajtás kombinációja vízszintesen mozgathatja az alkatrészeket, míg egy elektromos pozícionáló asztal hozzáadásával az elemek a függőleges tengely mentén is vezethetők. Az alkatrészek felvételére és továbbvitelére párhuzamos megfogóval és forgató modulokkal felszerelt pneumatikus kezelő modulok használhatók, míg a pontos mérést helyzetkijelzők, valamint mágneses útmérőszalagok és szenzorok biztosítják.

A kulcs, hogy az ezen példa szerinti automatizált gépeket könnyen elérhető és gyorsan beszerezhető szabványos gépelemek felhasználásával hozzunk létre, az, hogy a tervezés és a gyártás megkönnyítése érdekében a részletes CAD-modelleket felhasználhassuk. Egy hagyományos pick-and-place gép tipikus, akár három hónapos átfutási idejét figyelembe véve ezen rendszerelemek betervezése, telepítése és üzembe helyezése akár kettő-négy hétre is csökkentheti a szükséges időt.

A megoldások teljes láncolatát figyelembe kell venni a fogasszíjhajtásoktól kezdve a lánckerék- és acéllánchajtásokig - nem megfeledkezve e megoldások követelményeiről és működési feltételeiről – ez a hatékonyság és a megbízhatóság egyik kulcsa a géptervezésben. Kezdettől fogva lépésről lépésre haladva, logikus megközelítéssel csökkenthető az átfutási idő, illetve azonnali és hosszú távú előnyöket élvezhetünk. Ez az ok és okozat iskolapéldája.

Ha többet szeretne megtudni norelemről és annak több mint 60 000 gépeleméről, illetve meg szeretné rendelni a THE BIG GREEN BOOK példányát, kérjük, látogasson el a www.norelem.hu oldalra.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz