www.magyar-mernoki.com
norelem

Lehet-e a CAD-modell az Ipar 4.0 jövője?

Az intelligens tervezés és a digitalizálás iránti növekvő igény kielégítése során a CAD kulcsfontosságú pozícióban van ahhoz, hogy segítse a mérnököket a digitális technológia következő lépéseiben. Boris Fischer-Ribič, norelem ausztriai országmenedzsere a CAD-modellek előnyeit részletezi és megvizsgálja, hogy azok miként javíthatják és korszerűsíthetik a terméktervezést - ami kikövezi az utat a hatékonyabb folyamat felé.

Lehet-e a CAD-modell az Ipar 4.0 jövője?

Az eredetileg vonalak hatékonyabb megrajzolására kitalált számítógéppel támogatott tervezés (CAD) a tervezők számára mostanra szinte minden adatalapú gyártástervezés alapkövévé vált. A CAD-modellek javítják a termékminőséget, alacsonyabb fejlesztési költségeket és nagyobb hatékonyságot eredményeznek, ami gyorsabb gyártást és rövidebb piacra kerülési időt tesz lehetővé.

A CAD szoftverpiacot felmérő kutatás megállapította, hogy az előrejelzések szerint a globális CAD szoftverpiac 2030-ban eléri az 18,7 milliárd dolláros volument, ami jelentős növekedést jelent majd a 2019-es 9,3 milliárd dollárhoz képest.

A negyedik ipari forradalom, más néven Ipar 4.0 lényegében egy digitalizálási koncepció az elejétől a végéig, a gondolat felmerülésétől a kivitelezésig. Számos vállalat és gyártó cég alkotja mindazt, amit az Ipar 4.0 jelent és tesz. Számos alkotóelemet kell összekapcsolni egymással, hogy az Ipar 4.0 hatékony és praktikus legyen a munkahelyen, és a CAD program e folyamat fontos részét képezi.

Minden a tervekben rejlik
Már a tervezési folyamat elején tanácsos, hogy a mérnökök mindennapi munkáját a CAD-modellek felhasználásával egyszerűsítsük le. A rendelkezésre álló előre gyártott gépelemek felhasználása elősegítheti a tervezési folyamatot.

A tervezési folyamat során a CAD-modellek jobb megjelenítési opciókat tesznek lehetővé, még a végtermék összeállítási terveinek vonatkozásában is. A CAD-modellek nagy előnye a pontosság. Ez egy vázlattal nem érhető el, és nélkülük hibás, lassú és költséges lehet a tervezési folyamat, ha a tervbe hiba csúszik.

A tervezőmérnöknek a kezdetektől fogva lehetősége van 2D vagy 3D formátumban tervezni, és a kész virtuális modellt különböző szögekből megtekinteni. Ez a szoftverintegrációt is megkönnyíti. A 2D CAD-t általában ötletrajzok készítésére, míg a 3D CAD-t a termék virtuális összeállítására és a méretek megadására használják - az integrált szoftverrendszer lehetővé teszi a mérnök számára, hogy váltson a két modell között.

A CAD-modellek lehetővé teszik a kész termékterv virtuális objektumának létrehozását, valamint a terv belső funkcióinak tesztelését. A késztermék virtuális környezetben történő vizuális ábrázolása nemcsak reálisabb élményt nyújt a mérnök számára, hanem a tervezésben előforduló lehetséges hibák azonosítását és kijavítását is megkönnyíti.

Az idő a lényeg
A megnövelt termelékenységet régóta célként tikintik a gyártásban, és a technológiai előnyök mellett – mint például a gyártásautomatizálás - a koncepció az elmúlt évtizedben folyamatosan fejlődött és alkalmazkodott.

A modern kommunikációs technológiának köszönhetően a digitalizáció lehetővé teszi a tervezők, a gépek és a termékek egymással történő összekapcsolását. A géptervező így előre ellenőrizheti, hogy mely gépelemek férnek el a rendelkezésre álló telepítési helyre, vagy mennyi helytartalékkal számolhat még.

A rendelkezésre álló szabványos gépelemek ismeretével sok idő takarítható meg. A mérnök így a lehető legtöbb szabványos gépelemet használhatja fel a tervben, majd teljes erővel koncentrálhat a megmaradt néhány tervezési részletre. Ez óriási időmegtakarítást eredményez, optimalizálja a hozzáadott értéket teremtő láncot, és a mérnökök ismét az alapvető feladataikra koncentrálhatnak.

Minden CAD-modell statikus modell. Nemcsak az gépelemek megrajzolását spórolják meg, hanem azok konfigurálását is, így gyorsabban és hatékonyabban vezet a célhoz. A késztermék virtuális környezetben végzett vizuális ábrázolása nemcsak reálisabb élményt nyújt a tervező számára, hanem a tervezés lehetséges hibáinak azonosítását és kijavítását is megkönnyíti. Végső soron minimalizálja az állásidőt és növeli a hatékonyságot.


Lehet-e a CAD-modell az Ipar 4.0 jövője?

Mindig elérhető
Mivel a CAD-modellek a mérnökök számára széles körben elérhető erőforrássá válnak, legyen az online elérés, vagy egy applikáció, a terméktervezés folyamata korszerűbbé és hatékonyabbá válik. CAD-modellek felhasználásával a tudás, a rendelkezésre álló anyagok és javaslatok széles skálájának köszönhetően a tervezőmérnökök kevesebb időt töltenek termékek vagy gépelemek tervezésével.

Mivel a CAD-piac várhatóan gyorsan fog növekedni az elkövetkező tíz évben, a mérnökök számára kulcsfontosságú, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a változó szoftverekhez és a technológiákhoz. A különböző gyártók számos, gyakran ingyenes képzési lehetőséget kínálnak, hogy a mérnökök lépést tarthassanak a fejlődéssel.

A tervezők a legtöbbet úgy hozhatják ki norelem választékából, ha változtatnak a tervezési folyamat megközelítésén, és főként norelem CAD-modelleit használják. Akár online a norelem CAD applikációval, akár az eszköz- és ötletadó THE BIG GREEN BOOK referenciakönyvünkkel, amely nyomtatott, digitális és USB változatban is elérhető.

A norelem ACADEMY képzési központ, szükség esetén bármikor támogatja a mérnököket a gép- és berendezésgyártás terén szerzett több, mint 60 éves tapasztalattal. Iparági bennfentesként norelem tudja, mi érdekli a tervezőket és mérnököket, és ingyenes tanfolyamokat kínál az alapképzéstől a szakmai kurzusokon át az új termékek áttekintéséig.

A rövid, 30 perces online alapképzés, bárhol, bármikor elérhető. norelem adatbázisa minden releváns információt tartalmaz termékeiről, felhasználási példákat és a gyakorlatii alkalmazásokról videókat kínál. A mérnökök több, mint 60 000 norelem gépelem CAD-modelljeit kaphatják meg különféle adatformátumokban - ezáltal a szabványos gépelemek teljes világa elérhető. Ez lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy minden műszaki és geometriai adatot gyorsan és egyszerűen integrálhassanak saját rendszerükbe, így a tervezési koncepciókat hatékonyabban és pontosabban valósíthatják meg.

A CAD szoftverek a legalapvetőbbtől a legbonyolultabb geometriákig számos iparágban bizonyulnak nagyon hasznosnak a tervek létrehozásánál. A gyártás terén növekszik a jelentősége, ami ésszerűbb és hatékonyabb jövő felé tereli az ipart, összekapcsolva a fizikai és a digitális világot.

norelemről további információ a www.norelem.hu oldalon található.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz