www.magyar-mernoki.com
HMS Industrial Networks AB

Folyamatos növekedés az ipari Ethernet és vezeték nélküli hálózatok terén – ipari hálózatok piaci részesedése 2023-ra a HMS Networks szerint

A HMS Networks minden évben elemzi az ipari hálózatok piacát, aminek alapján megbecsüli a csatlakoztatott új csomópontok eloszlását a gyári automatizálásban. Az idei tanulmány azt mutatja, hogy az ipari hálózatok piaca 2023-ban várhatóan 7%-kal fog növekedni. A legnagyobb növekedést továbbra is az ipari Ethernet mutatja, ami jelenleg az összes újonnan telepített csomópont 68%-át teszi ki (tavaly 66%). A terepi buszok részesedése 24%-ra (27) csökken, míg a vezeték nélküli rendszerek piaci részesedése 8%-ra nő (tavaly 7%). A hálózati rangsorban az első helyen18%-os piaci részesedéssel a PROFINET és az EtherNet/IP osztoznak, amiket az erős vetélytárs EtherCAT követ 12%-kal.

Folyamatos növekedés az ipari Ethernet és vezeték nélküli hálózatok terén – ipari hálózatok piaci részesedése 2023-ra a HMS Networks szerint

A HMS Networks minden évben közzéteszi elemzését az ipari hálózatok piacáról, globálisan a gyárautomatizáláson belül telepített új csomópontokra összpontosítva. Az ipari ICT (információs és kommunikációs technológia) független megoldásszállítójaként a HMS jelentős rálátással rendelkezik az ipari hálózatok piacára. A 2023-as tanulmány a terepi buszok, az ipari Ethernet és a vezeték nélküli technológiák becsült piaci részesedését és növekedési ütemét tartalmazza.

 
A 2023-as tanulmányban a HMS arra a következtetésre jutott, hogy az ipari hálózatok piaca továbbra is növekszik, a teljes piac növekedése 2023-ban várhatóan +7% lesz, ami megerősíti a hálózati kapcsolatok állandó jelentőségét a gyárakban.
 
 
Az ipari Ethernet folyamatosan bővül
 A 10%-os növekedésű Industrial Ethernet tovább növeli a piaci részesedését. Az ipari Ethernet jelenleg globálisan a gyári automatizálás újonnan telepített csomópontjainak68%-át teszi ki (a tavalyi 66%-hoz képest). Folytatódik a PROFINET és az EtherNet/IP közötti fej-fej melletti küzdelem, miközben 18%-os piaci részesedéssel vezetik a 2023-as hálózati rangsort. Eközben továbbra is erőteljesen növekszik az EtherCAT is, és immár 12%-os piaci részesedéssel a stabil harmadik helyet szerezte meg magának.
 
 
Ismét csökkenésnek indult a terepi buszok száma
 A Fieldbuses tavalyi növekedése átmeneti volt, mivel az új terepi buszok száma -5%-kal csökkent 2023-ban. A terepi buszok rangsorát a PROFIBUS vezeti 6%-os piaci részesedéssel, de előnye nem jelentős, mivel a Modbus-RTU 5%-kal nagyon közelről követi.

 A terepi buszok együttesen a piac 24%-át (27) teszik ki 2023-ban. Bár az új terepi busz csomópontok száma csökken, sok készülék, gép és gyár még évekig a jól működő és bevált terepi buszokra fog támaszkodni.

A vezeték nélküli hálózatok növekednek a leggyorsabban
 
A vezeték nélküli rendszerek növekedése 2023-ban +22%-ra gyorsul, mivel több vezeték nélküli ipari hálózati megoldást vezetnek be a gyárautomatizálásban. A tipikus felhasználási területek közé tartoznak a kábelcsere-alkalmazások, a vezeték nélküli gépekhez való hozzáférés és a mobil ipari berendezésekhez való csatlakozás.
 
Az ipari hálózatépítés kulcsfontosságú a termelékeny és fenntartható gyártás szempontjából
 
„A stabil ipari hálózati kapcsolat kulcsfontosságú a rendelkezésre állás biztosításához, ami szükséges a gyárautomatizálás termelékenységi és fenntarthatósági célkitűzéseinek eléréséhez – mondta Magnus Jansson, a HMS Networks Anybus üzletágának termékmarketing igazgatója. – Az ipari hálózatok folyamatos bővítésének kulcsfontosságú tényezői a minőség, a biztonság, valamint az eszközök és gépek adatain keresztüli áttekinthetőség.”
 
 Regionális hálózati változatok
 
Az EtherNet/IP, a PROFINET és az EtherCAT vezető szerepet töltenek be Európában és a Közel-Keleten, amiket a PROFIBUS és a Modbus-TCP követnek. Az Egyesült Államok piacát az EtherNet/IP uralja, az EtherCAT pedig erőteljesen jön fel és szerez piacot. A PROFINET a széttagolt ázsiai piacot vezeti, a második helyen az EtherNet/IP áll, de erős versenyzőknek számítanak a CC-Link/CC-Link IE Field, az EtherCAT, a PROFIBUS és a Modbus (RTU/TCP).
 
 
Háttér:
A tanulmány a HMS 2023-ra vonatkozó becslését tartalmazza a Factory Automation újonnan telepített csomópontjainak száma alapján. A csomópont egy ipari terepi hálózathoz csatlakoztatott gép vagy eszköz. A közzéadott számok a HMS konszolidált adatait képviselik, figyelembe véve az iparágban dolgozó kollégák meglátásait, a cég saját értékesítési statisztikáit és a piac általános megítélését


Folyamatos növekedés az ipari Ethernet és vezeték nélküli hálózatok terén – ipari hálózatok piaci részesedése 2023-ra a HMS Networks szerint

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz