www.magyar-mernoki.com
NSK

Helyszíni használatra szánt kenőzsír-lebomlás diagnosztikai technológiát fejleszt az NSK

Az NSK a világon elsőként fejleszt ki nagy pontosságú eljárást a kenőzsír hátralévő élettartamának gyors és pontos diagnosztizálására. A cég a megoldást mobilalkalmazásként kínálja majd, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a csapágyak és a lineáris mozgásrendszerek kenőanyagának állapotát helyben legyenek képesek elemezni. Ez az innovatív módszer csökkenti a kenőzsírok vizsgálatára és utántöltésére fordított költségeket és támogatja az állapotfüggő karbantartási stratégiák megvalósítását. Az NSK jelenleg az ügyfelek véleményét és visszajelzését várja az új alkalmazás elindítása előtt.

Kenőzsírral működő termékeket, például csapágyakat, golyósorsókat és lineáris vezetőket gépek és berendezések széles skálája használ a szerszámgépektől a motorkocsikig. A kenőanyag azonban a gépek működése során idővel lebomlik, ezért annak helyszíni ellenőrzése létfontosságú az üzemidő és az OEE (általános berendezés hatékonyság) maximalizálásához. Az elmúlt években egyre több vállalat áll át stratégiai szinten az időalapúról az állapotalapú karbantartásra. Mindehhez kenőzsír-lebomlás diagnosztikai módszerre van szükség, ami a helyszínen gyorsan és nagyon pontosan bevethető. Egy ilyen alkalmazás a munkaerőhiány leküzdésében és a szén-dioxid-semlegességre irányuló törekvésekben is hasznos lenne.

A meglévő nagy pontosságú diagnosztikai módszerek laboratóriumi elemzésekre támaszkodnak, de ez magas költségekkel jár, nem alkalmazható helyben és az eredményekre is hosszú ideig kell várni. Ezért elterjedtebbek az alacsonyabb pontosságú vizuális megfigyelési vagy denzitométeres módszerek. Ennek következtében sok vállalat a stabil működés érdekében szükségtelenül korán pótolja a kenőanyagot, ami pazarló kenőzsír felhasználást eredményez.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve az NSK egy sokkal komfortosabb, költséghatékonyabb, gyorsabb és pontosabb módszer kifejlesztését tűzte ki célul a kenőzsír-lebomlás diagnosztizálására. Fontos, hogy az új NSK alkalmazás egy kis zsírminta felhasználásával képes elemezni a kenőanyag-romlás szintjét. Az alapolaj és a zsír adalékanyagainak kémiai változásai a működés során termelődő hő, valamint az idő múlásából adódó oxidáció miatt következnek be. Ezek a kémiai változások megváltoztatják a kenőanyag molekuláris szerkezetét, amelyek így több rövid hullámhosszú fényt nyelnek el. Ennek hatására a színük is megváltozik. Maga a kenőzsír újonnan fehér és csak használat közben válik sárgává, narancssárgává, majd feketévé, ami már nulla hátralévő élettartamot jelez. Az NSK alkalmazása a szín alapján számszerűsíti a kenőzsír hátralévő élettartamát.

Az NSK több mint 40 éves múltra tekint vissza a kenőanyagok házon belüli fejlesztésében, ami lehetővé teszi a vállalat számára, hogy új kenőzsír-lebomlás diagnosztikai technológiáját a kenőanyagok kémiai összetételének mélyreható ismeretére alapozza.

1) Az új NSK mobilalkalmazás kenőzsír-lebomlás diagnosztikai technológiát használ


Helyszíni használatra szánt kenőzsír-lebomlás diagnosztikai technológiát fejleszt az NSK

2) Jól látható a kenőzsír színének változása a használat során


Helyszíni használatra szánt kenőzsír-lebomlás diagnosztikai technológiát fejleszt az NSK

 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz