www.magyar-mernoki.com
Watson Marlow Fluid Technology Group News

A szorult helyzetek elkerülése

Az üdítőital-gyártók bővítik kínálatukat, a szivattyúknak pedig lépést kell tartaniuk velük.

  www.wmfts.com
A szorult helyzetek elkerülése

Az üdítőitalokkal kapcsolatos fogyasztói trendek folyamatosan változnak. A Mintel piackutató csoport jelentése szerint 2023-ban tovább nőtt a fogyasztás a szellemi teljesítményt elősegítő alkoholmentes italok iránt. Az egyre növekvő videójáték-piac és a játékosok igénye ugyancsak arra ösztönözi az italgyártókat, hogy növeljék az energiát és a koncentrációt elősegítő kínálatukat. Emellett általános trendként egyre nagyobb hangsúlyt kap az aktív és egészséges életmód elfogadása, valamint az energiafogyasztás és a költségek csökkentése is.

A szupermarketek polcain lévő italválaszték bővülése a fogyasztók számára pozitív változás, azonban az újabb trendek megjelenése egyre nagyobb kihívás az italgyártóknak. Versenyképességük megőrzése érdekében egyre nagyobb választékot kell kínálniuk: a gyártósoroknak a különböző receptúrák között gyors és zökkenőmentes váltásokkal, rugalmasabban kell működniük.

A szivattyúk fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban, mind a különböző állagú koncentrátumok adagolása és kitöltése, mind a gyártósor keverési folyamatai során. Ezeket a formulákat összekeverő gépeknek készen kell állniuk arra, hogy kettős feladatot lássanak el: reggel a sűrű gyümölcslé-koncentrátumot szállító tartálykocsiból kirakodó szivattyúkat meg kell tisztítani, és délután újra munkába kell állítani például egy cukormentes energiaital híg formulájának kirakodására.

Az egyedi kihívások átgondolt megoldásokat igényelnek
Minden gyártónak egyedi kihívásokkal kell szembenéznie, és olyan szivattyú-beszállítóval kell együttműködnie, amely érti a gyártás teljes folyamatát. Az egyre nagyobb alkalmazkodóképesség igénye miatt az italgyártóknak olyan szivattyúkra van szükségük, amelyek képesek a különböző viszkozitású formulákat egyenletes eredménnyel szállítani és összekeverni. A legösszetettebb folyamatok közé tartoznak a sűrű gyümölcslé-koncentrátumokkal kapcsolatos műveletek, mivel ezek akár méz sűrűségűek is lehetnek. Ha a szivattyú működése nem elég sima, a gyümölcsdarabok egyes formulákban megsérülhetnek, és ronthatják az ital minőségét.

További probléma, hogy a kavitáció miatt a gyártási idő lelassulhat, és a szivattyú karbantartási költségei megnövekedhetnek. A kavitáció jól dokumentált probléma: kis gázbuborékok képződnek, amikor a járókerék lapátjai alacsony nyomású területeket képeznek, ahol a folyadék a lapátok körül és mellett felgyorsul. Minél gyorsabban mozognak a lapátok, annál kisebb lesz a nyomás a járókerék körül. Ahogy eléri a gőznyomást, a kis gázbuborékok összeomolhatnak, ami jellemzően zajos lökéshullámokat okoz a folyadékban, amelyek akár a lapátok károsodását is eredményezhetik.

Megfelelő munkához megfelelő szivattyú
Az üdítőital-gyártók egyre inkább az alacsony pulzációjú szivattyúk felé fordulnak, mint például Watson-Marlow MasoSine Certa szivattyúi, amelyek sima és egyenletes termékáramlást és jobb áramlásmérő pontosságot biztosítanak. A gyümölcsdarabok nem sérülnek, így a vevői elvárásoknak megfelelő, kiváló minőségű terméket kapunk.

További előny, hogy a Certa erőteljes szívóereje növelheti a hozamot, miközben idő- és költségmegtakarítást eredményez. A Certa szinuszos szivattyúk jellemzően feleannyival kevesebb energiát igényelnek, mint a hagyományos forgókaros vagy kördugattyús szivattyúk, hiszen minél nagyobb a viszkozitás, annál nagyobb az energiamegtakarítás. És mivel a kavitáció már nem jelent gondot, a szivattyúk minimális karbantartást és kezelői képzést igényelnek.

A dél-afrikai South African Breweries (SAB) szintén az alacsonyabb energiafogyasztás miatt választotta a MasoSine Certa 400 szivattyúkat az élesztőbetakarítási alkalmazásokhoz. A Certa szivattyúk energiahatékony szivattyúzási műveletei – amelyeket az SAB a vállalati SCADA rendszeren keresztül vezérel – elősegítik a sörfőzde céljának teljesítését, az AB InBev 100+ fenntarthatósági célkitűzését.

A gyakori termékváltások miatt az üdítőital-gyártóknak olyan berendezésekre van szükségük, amelyek gyorsan tisztíthatók a keresztszennyeződés veszélye nélkül. A Certa MasoSine szivattyút az Európai Higiéniai Mérnöki és Tervezési Csoport (EHEDG) és a 3-A által meghatározott legújabb higiéniai tervezési szabványok szerint tervezték és minősítették. Ezeknek a szivattyúknak a formulaváltások közötti tisztításhoz minimális állásidőre van szükségük.

Egy több szempontból is előnyös megoldás
A FAMIX-Maschinenbau GmbH világszerte a MasoSine Certa 100, 200, 250, 300 technológiai szivattyúkat használ italrendszereiben, mivel ezek képesek kezelni a szirup és az italok összetevőinek különböző viszkozitásait.

Az italgyártó gépek terén vezető FAMIX, 2000 óta építi be a MasoSine szivattyúkat a TurboDigi Mixer és TurboDigi S Mixer italrendszerekbe, amelyeket szénsavas és szénsavmentes italok gyártásához használnak. A TurboDigi Mixer és a TurboDigi S Mixer egy műveletben végzi az adagolást, a keverést és a szénsavasítást. A termékek cseréje, a tisztítás és a sterilizálás gyorsan, minimális veszteséggel végezhető el.

Herbert Falterbaum, a FAMIX ügyvezető igazgatója: "Azért választottuk a MasoSine-t, mert csak egy járókereket használ. Mi, gyártók az olyan rendszereket preferáljuk, amelyek igazíthatóak a különböző viszkozitású receptúrák keveréséhez, valamint gyorsan és hatékonyan tudnak váltani a receptúrák között. Különösen az alacsony és cukormentes termékek iránti nagy kereslet teszi szükségessé a vízhez hasonló viszkozitású szirupok, valamint a 100-200 cP közötti magas cukortartalmú szirupok szivattyúzását. A különböző viszkozitások így egyetlen szivattyúval kezelhetőek."

Az üdítőital-gyártóknak számos kihívással kell szembenézniük, mint például a változó fogyasztói igények és a kavitáció. Versenyképességük megőrzése érdekében, olyan megoldásokat keresnek, amelyek képesek legyőzni a kihívásokat, és könnyedén ellátnak olyan feladatokat is, mint például a tartályok kiürítése. A Certa szivattyúcsalád a gyártók egyik népszerű választása a nagy viszkozitású gyümölcslé-koncentrátumok területén.

www.wmfts.com

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz