www.magyar-mernoki.com
Watson Marlow Fluid Technology Group News

6 jó tanács a hatékony szennyvízkezeléshez

Tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni a vegyszeradagolásnál a helyszíni szennyvízkezelés során.

  www.wmfts.com
6 jó tanács a hatékony szennyvízkezeléshez

A növekvő működési költségek és a szigorodó előírások komoly kihívást jelentenek a szennyvíztisztító telepek számára, azonban a vegyszeradagolás optimalizálásából eredő hatékonyság csökkentheti ezeket a terheket. Az üzemelési költségek gyors emelkedése és az ügyfelek fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásai további nehézségeket jelentenek számukra. A hatóságok világszerte szigorítják a szennyvízelhelyezést szabályozó környezetvédelmi előírásokat és a vegyszerhasználatot.

Íme hat tényező, amelyet a vegyszeradagolásnál figyelembe kell venni a helyszíni szennyvízkezelésben a leghatékonyabb felhasználás elérése érdekében.

Őrizzük meg versenyképességünket
A vegyianyagokkal és a működéssel kapcsolatos megtakarítások kulcsfontosságúak a versenyképesség megőrzéséhez és a költségek kezeléséhez. Ha figyelembe vesszük a modernizáció és a kapacitásnövelés nyomán keletkező elvárásokat, nehéz kiválasztani melyik költségtényezőt lehet a leghatékonyabban befolyásolni.

Az energiafogyasztás fontos szempont lehet a fenntarthatósági célok és az egyre növekvő költségek miatt. Egyrészt a változó éghajlat, másrészt a lakosság elvárásai (pl. a pazarlás csökkentése) szintén magasabb elvárást támasztanak a közművekkel szemben.

A perisztaltikus szivattyúk, mint például a Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) Qdos vegyszeradagoló szivattyúi rendkívül pontos adagolást biztosítanak, illetve a precíz, növekményes beállítás is lehetséges 0,1 ml-től 2000 ml-ig percenként. Ha csak a szükséges mennyiséget használjuk, a vegyszer mennyisége és költsége jelentősen csökkenhet.

Tartsunk lépést az előírásokkal
A szennyvíztisztító létesítmények a berendezések korszerűsítésével igyekeznek megfelelni a szigorodó előírásoknak, de a szabályozások is folyamatosan változnak. Például az Európai Tanács 91/271/EGK irányelve a települési szennyvíz kezeléséről kimondja, hogy 2040-re a 100 000 vagy annál több embert kiszolgáló tisztítótelepekből a környezetbe kibocsátott víznek mentesnek kell lennie a gyógyszerektől, peszticidektől, antibiotikumoktól, gyártási vegyszerektől és egyéb káros anyagoktól – ez fokozott kezelést igényel majd.

Az Egyesült Államokban a Környezetvédelmi Hivatal biztonságos ivóvízről szóló törvénye több mint 90 szennyezőanyagra szab törvényi korlátot az ivóvízben. A szennyező anyagok törvényes határértéke azt a szintet tükrözi, amely védi az emberi egészséget, és amelyet a vízrendszerek a lehető legjobb technológia alkalmazásával elérhetnek.

A fenntarthatósági célok és mérőszámok átláthatóságának növelésével a beszállítók, például a Watson-Marlow feladata, hogy támogassák az ügyfeleket a vegyszerhasználat optimalizálása és a szennyező anyagok környezetbe kerülése kockázatának minimalizálására. A tisztított szennyvíznek magas minőségi előírásnak kell megfelelnie mielőtt a környezetbe kerül. A pontatlan adagolás és a szabályozás megsértése jelentős bírságot vonhat maga után, és károsíthatja a vállalat jó hírnevét.

A biztonság az első
A szivattyúk biztonsága szintén fontos szempont. A Qdos szivattyúk szivárgásérzékelőkkel rendelkeznek, a szivattyúfej meghibásodása esetén automatikusan jelez és riasztja a kezelőt.

A szivattyú egységei különállóak. A biztonságos karbantartás érdekében a szelepek elzárása után a szivattyúfej szerszámok nélkül is gyorsan és egyszerűen, a kiömlések kockázata nélkül cserélhető. Ez minimálisra csökkenti annak lehetőségét, hogy a kezelők vegyszerekkel érintkezzenek, és megakadályozza a vegyi anyagok környezetbe jutását. Más szivattyútípusokat szét kell szerelni a javításhoz és a karbantartáshoz, amely többek között magában hordozza a vegyi anyagok kiömlésének kockázatát.

Növeljük berendezések hatékonyságát
A WMFTS Qdos szivattyúk megfelelő üzemelés mellett lehetőséget kínálnak arra, hogy a vállalkozások megtakarítást érjenek el. A piacon régóta bevált perisztaltikus szivattyú élettartama hosszú, és nincs szükség pulzációcsillapítókra, gáztalanító szelepekre vagy ellennyomás szelepekre.

A Qdos szivattyúk karbantartására ritkábban van szükség, a folyamat gyorsabban elvégezhető, csökkentve ezzel a folyamatleállások hatását és a teljes életút költségeit.

A Qdos szivattyúk nagyobb pontossága lehetővé teszi koncentráltabb vegyszerek és a kevesebb, de hatékonyabb adagolórendszer használatát. Ezzel csökkenthetőek az energia- és a szállítási költségek is. A pontos, lineáris és ismételhető adagolás kevesebb vegyszer használatot igényel még változó munkafolyamatok mellett is.

Fenntartható megoldások alkalmazása
A lehető leghatékonyabb működés elérése érdekében a szennyvíztisztító telepek teljes működéséről folyamatos helyszíni értékelés készül. Ennek legfontosabb előnye a vízlábnyom és az ellátási költségek csökkenése. Ez elsősorban ott fontos szempont, ahol a víz kezelése közvetlenül érinti a helyi fogyasztókat.

A Qdos perisztaltikus szivattyúk tervezésénél a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartották, így olyan megoldásokat kínálnak, amelyek hosszú élettartamot, megbízhatóságot és egyszerű karbantartást biztosítanak. A WMFTS az üzleti fenntarthatóság arany standard tanúsítványának megszerzése céljából együttműködött az EcoVadis-szal.

Kézzelfogható hatékonyság-növekedés
A Qdos adagolószivattyú telepítése a németországi Hessisch-Lichtenau városát kiszolgáló szennyvíztisztító telepen bebizonyította, hogy a pontos és megbízható vegyszer-adagolási technológiák alkalmazása jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást és a környezeti kockázatokat.

A Qdos Conveying Wave Technology (CWT) szivattyú telepítésének eredményeként az víztisztító telep megfelel a szigorú környezeti kibocsátási határértékeknek a szennyvíz tisztítására szolgáló vas-klorid-szulfát pontos és megbízható adagolásával. Ezzel a telepítés óta eltelt első évben 97,5%-kal csökken a foszforterhelés.

Míg a szabályozási normák teljesítése, a költségek csökkentése és a fenntarthatóságra való törekvés összetett kihívást jelentenek, a pontos vegyszeradagolás segíthet a szennyvíztisztító telepeknek a hatékonyság folyamatos növelésében. Nem szabad alábecsülni a megfelelő adagolószivattyú kiválasztásának fontosságát, amely segítheti a közműveket pontosabban és költséghatékonyabban működésben.

www.wmfts.com

 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz