www.magyar-mernoki.com
HMS Industrial Networks AB

A lehetetlen automatizálása bármely gyárban, bármely országban

Ismerje meg, hogyan kombinálta a Bosch az Anybus Communicatort a Smart Flex Effectorral, hogy létrehozza az ipari automatizálás legsokoldalúbb kompenzációs modulját.

  www.hms-networks.com
A lehetetlen automatizálása bármely gyárban, bármely országban

Bosch Rexroth
A modern hajtás- és vezérléstechnológiákra specializálódott Bosch Rexroth, a Bosch-csoport automatizálási ágazata világszerte több mint 32 000 alkalmazottat foglalkoztat. A németországi Ulmban található Ügyfél- és Innovációs Központjukban olyan innovatív megoldásokat fejlesztenek ki az automatizálás jövője számára, mint a Smart Flex Effector, egy kompenzációs modul, amelynek célja nem kisebb, mint az iparág forradalmasítása.
 
Smart Flex Effector – A lehetetlent is automatizálja
David Lehmann, a Bosch Rexroth rendszertervezője elmagyarázza, mi az a kompenzációs modul, és mitől számít egyedinek a Smart Flex Effector:
„Amikor egy gyári robotra gondolunk, általában egy hattengelyes robot jelenik meg a szemünk előtt, amely alkatrészeket szerel össze, autót épít, vagy valami hasonló tevékenységet végez. A karvégi eszköz valamilyen szerszám, például egy megfogó. A kompenzációs modul az a rész, amely a robotkar és a megfogó között helyezkedik el. A Smart Flex Effector azzal a képességével emelkedik ki, hogy hat szabadságfokban (mozgás háromdimenziós térben) biztosítja a megfelelőséget (rugalmasság az erőkre reagálva).
 
Integrált érzékelőrendszerrel nagy pontossággal mérhetjük a szerszám elmozdulását (pozíció változását). Ez lehetővé teszi számunkra, hogy olyan összetett feladatokat hajtsunk végre, mint például a precíz összeszerelési műveletek, amelyekre általában csak az emberek képesek. Mindezt „A lehetetlen automatizálása” mottónk is szépen összefoglalja. Az a célunk ezzel a termékkel, hogy olyan új feladatok elvégzését tegyük lehetővé a robotok számára, amelyekben hagyományosan nem jók, növelve ezáltal a hatékonyságot és a termelékenységet.”
 
Csatlakozási kihívások
Ahhoz, hogy a robotok végre tudják hajtani ezeket az új feladatokat, a Smart Flex Effectornak pozíciómérési adatokat kell cserélnie a robotvezérlőkkel, beleértve a szerszám elmozdulására vonatkozó információkat, illetve a modul reteszelt és kioldott állapotára vonatkozó vezérlőjeleket.
A Smart Flex Effector a robotvezérlőkkel történő összekapcsolása azonban David magyarázata szerint kihívást jelentett: „Termékünk elérhetővé vált, de ügyfeleink telephelyein nehézségekbe ütközött a telepítés. Amikor az ügyfeleinkkel beszélgettünk, a visszajelzés gyakran ugyanaz volt: „Van ez a soros interfész, de nem akarok két vagy több hetet azzal tölteni, hogy azt összekapcsoljam a robotvezérlőmmel. Nincs erre időm és erőforrásom.”
 
A csatlakoztathatóság leegyszerűsítése Anybus protokoll konverterekkel
A csatlakozási kihívások megoldása érdekében a Bosch Rexroth a HMS Networks céghez fordult, amely az Anybus Communicator Common Ethernetet, egy kész protokoll-átalakítót kínált, ami képes soros eszközök EtherCAT, EtherNet/IP, Modbus TCP vagy PROFINET vezérlőkhöz történő csatlakoztatására.
 
Az Anybus Communicator Common Ethernet egyik fő előnye az volt, hogy ugyanaz az egység képes csatlakozni az összes főbb Ethernet protokollhoz. David elmondása szerint: „Ez az Anybus protokoll konverter ideális megoldást jelentett számunkra, mert egyetlen firmware-frissítéssel újra konfigurálhatjuk és egy egységgel tudjuk biztosítani a kapcsolatot a különböző protokollokhoz.”
 
Az Anybus Communicator intuitív felhasználói felülete is nagy sikert aratott. „A felület nagyon szép. Mielőtt eladtuk volna ügyfeleinknek, magunk teszteltük a laborunkban, ahol az alkalmazásmérnökök megvalósíthatósági tanulmányokat is készítettek. Mindannyian azt mondták, hogy a webes felületen keresztül könnyű és egyszerű elvégezni a szükséges konfigurációkat, ami fontos volt számunkra, mivel olyan ügyfeleink vannak, akik nem jártasak az automatizálásban és a robotikában.”
 
További plusz pontot jelentett, hogy az Anybus Communicator webböngészőn keresztül is telepíthetőnek bizonyult. „A Bosch és az ügyfelei is inkább óvakodnak attól, hogy harmadik féltől származó konfigurációs szoftvereket telepítsenek. Ezek ugyanis növelik a biztonsági kockázatokat és bonyolultabbá teszik a rendszert – a szükséges rendszergazdai jogok megszerzése pedig gyakran késlelteti a telepítést.”
 
 
A lehetetlen automatizálása bármely gyárban, bármely országban
 
Smart Flex Effector + Anybus Communicator = A teljes megoldás
A Smart Flex Effector és az Anybus Communicator olyan jól működött együtt, hogy a Bosch Rexroth egy komplett megoldás részeként tartalmazza az Anybus Communicatort. „Úgy döntöttünk, hogy az Anybus átalakítóhoz egy külön rendelési számot hozunk létre, hogy az ügyfelek közvetlenül tőlünk vásárolhassák meg. A két készüléket tehát együtt értékesítjük teljes megoldásként.”
 
Kibővült piac
Az Anybus Communicator integrálásával a Bosch Rexroth könnyedén képes csatlakozni az összes főbb ipari Ethernet protokollhoz, ennek eredményeként pedig jelentősen kibővítette a piacát. „Most már többé-kevésbé az egész piacot meg tudjuk szólítani – tette hozzá David. – „Mindent képesek vagyunk lefedni és még nem találtunk olyan terepibusz-csatlakozással rendelkező robotot, amelyet ez az Anybus átalakító ne támogatna.”
 

A lehetetlen automatizálása bármely gyárban, bármely országban

David Lehmann, a Bosch Rexroth rendszerépítője

További információ: www.hms-networks.com/anybus és www.boschrexroth.com/en/de/smart-mechatronix/smart-flex-effector/


  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz