www.magyar-mernoki.com
Makino

Makino DA300: Precíz öttengelyes függőleges megmunkáló központ a vízszintes megmunkáló központokra jellemző termelékenységi mutatókkal

Kirchheim unter Teck, 2016. szeptember – A Makino bemutatta legújabb öttengelyes függőleges megmunkáló központját. A minimális helyigényű DA300 ideálisan ötvözi a gyorsaságot, pontosságot és rugalmasságot a komplex munkadarabok megmunkálása során. A függőleges és vízszintes megmunkáló központok kiemelkedő technológiai jellemzőivel megihletett DA300 a függőleges megmunkáló központok szerkezeti merevségét és pontosságát a vízszintes megmunkáló központok termelékenységével és megbízhatóságával ötvözi, minkét géptípusból a legjobb tulajdonságokat magában hordozva. A gép a rendkívüli pontosság mellett rövid ciklusidők elérését is lehetővé teszi.

Makino DA300: Precíz öttengelyes függőleges megmunkáló központ a vízszintes megmunkáló központokra jellemző termelékenységi mutatókkal
1. kép: A DA300 frontoldala

Célpiacok


A DA300 elsősorban az alkatrészgyártó vállalkozások elvárásai szerint készült, elsődleges felhasználói tehát az ipari alkatrészeket – hidraulikus és pneumatikus komponenseket, alumíniumöntvényeket és hasonlókat – előállító üzemek. A megmunkáló központ ideális választás mindazok számára, akik nagy pontosságú, geometriailag összetett alkatrészeket és prototípusokat gyártanak, vagyis a jármű- és orvosi iparban, a verseny- és luxusautó gyártásban, valamint az energiaiparban tevékenykedő műhelyeknek és üzemeknek. A DA300 megmunkáló központ a kis szerkezeti részeket, műholdalkatrészeket, terelőlapátokat és járókerekeket gyártó űripari vállalkozások számára is hasznos lehet.

Merevség

A DA300 félhidas szerkezete a Makino függőleges gépek hagyományos elrendezésén alapul. Az A és C-tengelyekhez tervezett közvetlen meghajtású (DD) motorokkal és gép kiváló dinamika mellett képes a komplex alkatrészek kevés beállítás mellett történő ötoldalú megmunkálására. A két oldalról támasztott asztalt igen merev vázszerkezetbe ágyazták, így könnyű, mégis merev szerkezetet értek el, ami a teljesítmény romlása nélkül képes magas dinamikára, gyorsulásokra és gyorsjárati sebességekre. A közvetlen meghajtású motorok még a maximális 250 kg terhelés mellett is nagy sebességű forgatást tesznek lehetővé. A gép stabilitását ezenkívül optimálisan méretezett, 45 mm széles görgős vezetékek és 40 mm átmérőjű anyahűtéses golyósorsók is növelik.

A gyártószektor igényeit szem előtt tartva a DA300 termelékenysége is kiemelkedő. A dinamikus, 20.000 rpm fordulatszámú HSK-A63 orsóval felszerelt gép jelentősen csökkenti a kihívást jelentő marási, fúrási és menetfúrási műveletek ciklusidejét. Az alapfelszereltségként beszerelt 60 tárhelyes szerszámtár és a jól bevált automata szerszámcserélő (Automatic Tool Changer – ATC) egység a Makino népszerű a1nx vízszintes megmunkáló központ (HMC) szériájából származik és a nagy megbízhatóság mellett 3,5 másodperc forgácstól forgácsig eltelt időt tesz lehetővé. Az automata szerszámcserélőt szervomotor hajtja, amely nemcsak rendkívül megbízható, de a beállítást is leegyszerűsíti, csökkentve a szerszámcserére fordított időt. A DA300 alapfelszereltségként tartalmazza a Vision Broken Tool Sensor (Vision B.T.S) rendszert is. A szerszámtörést felügyelő szenzor minden szerszámcsere után validálja a forgácsolós szerszám állapotát. A Vision B.T.S. rendszer minimális mennyiségben tartalmaz mozgó alkatrészeket. Az érintésmentes működés növeli a hosszú távú megbízhatóságot és csökkenti annak kockázatát, hogy a műszer károsodjon a kényesebb, például polikristályos gyémánt (PCD) forgácsoló szerszámoktól. A szenzor a forgácsoló szerszám körvonalait határozza meg és beméri annak hosszát, méretét és körülbelüli súlyát.

Intelligens funkcionalitás

A DA300 megmunkáló központot a legújabb Professional 6 (PRO 6) vezérléssel szerelték fel, amely a termelékenység növelése érdekében számos intelligens funkciót tartalmaz. A vezérlést az ügyfeleik igényi alapján fejlesztették ki a nehéz megmunkálási folyamatok biztonságának növelése, a megbízhatóság és a termelékenység emelése és a könnyű kezelhetőség érdekében.

A vezérlés a fenti célokat az ütközésveszély csökkentésével, a gép teljesítményének javításával, a működés ésszerűsítésével és megkönnyítésével éri el, számos korábban opcionális funkciót immár alapfelszereltségként tartalmazva. A vezérlést intuitív kezelésre tervezték egyszerűsített menü felépítéssel és az okostelefonokban használt ikonrendszerrel.

Az új Geometric Intelligence (GI) mozgásvezérlő funkció csökkenti a ciklusidőt, különösen az alkatrészgyártás terén. A GI Drilling a négyzet alakú pálya követése helyett lyukról lyukra vezeti az orsót és a szerszámot, ami a megszokott fúrósablonos módszerhez képest csökkenti a nem forgácsolással töltött holtidőt. A GI Drilling másrészt a 2D marás közbeni teljesítményt is növeli, mivel segít a marópályák saroklekerekítő toleranciáinak meghatározásában.

Egyéb intelligens funkciók – például az Inertia Active Control (IAC) – a rendszer dinamikus tulajdonságai révén gyorsítják tovább a gép mozgását. Az IAC a szervomotoroktól kapott visszajelzések alapján optimális szintre gyorsítja vagy lassítja az adott palettát.

Továbbfejlesztett kezelhetőség az egyszerűség és biztonság megtartása mellett


A nagyobb termelékenység szerencsére modern biztonsági felszereltséggel jár együtt a Collision Safe Guard (CSG) rendszernek köszönhetően. A fejlett ütközésvédelmi rendszer különösen fontos és hatásos az öttengelyes alkalmazások során. Statisztikailag elmondható, hogy az orsó károsodásának leggyakoribb oka az ütközés. Ennek fő kiváltó tényezői a működésben, beállításban, felszerszámozásban és felfogatásban létrejövő hibák. Mindezen hibák magán a szerszámgépen is megjelenhetnek. Az ütközésvédelmi rendszer minden gépparamétert felügyel az ütközések elkerülése érdekében.

Kiváló hűtőrendszer és forgácselvezetés


A hatékony hűtőrendszer jelentőségét gyakran alábecsülik a vertikális megmunkáló központok (VMC) esetében annak ellenére, hogy kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a gép elérje a potenciális termelékenységi szintjét és következésképpen a magas anyagleválasztáshoz is nagyban hozzájárul. A hagyományos öttengelyes forgattyúcsapos asztalkialakításhoz képest, ahol a forgácselevezetésről a forgattyúcsap két oldalán kialakított keskeny csatornák gondoskodnak, a DA300 széles forgattyúcsapot és az asztal alatt elhelyezett széles csatornát tartalmaz. A konstrukció biztosítja, hogy a forgácsok közvetlenül a csatornába hulljanak. A DA300 kiemelkedő hűtési rendszerrel rendelkezik. A pisztolyokból bőségesen áramló hűtőfolyadék kiküszöböli a forgács felhalmozódását és segíti azok a munkatérből történő hatékony eltávolítását.

Precíz működés és hőkompenzálás

A Makino gépek híresek fejlett hőkompenzáló rendszereikről és ez alól a DA300 sem jelent kivételt. A termikusan szimmetrikus szerkezet az orsónál, a tartószerkezeteknél, a golyósorsóknál és a motoroknál keletkező hő hatékony elvezetésével párosul, ami több órás használat során is biztosítja a gép stabilitását és megmunkálás pontosságát.

Automatizálásra kész

A DA300 megmunkáló központ alkalmas az automatizált gyártócellákban történő integrációra is. A 340 × 300 mm méretű, 5 pneumatikus portot (hidraulikus opcióval) tartalmazó asztal képes a paletták automatikus kezelésére, ami gyors és hatékony munkadarabcserét tesz lehetővé a gép kihasználtsági fokának maximalizálása érdekében. Lehetővé teszi az asztal oldalról történő könnyű hozzáférését, ami nem akadályozza a frontoldali működtetést és engedi különböző automatizálási lehetőségek beépítését a nullpont rögzítő rendszerektől a direkt hidraulikus munkadarab-befogásig. Mindent egybevetve, az öttengelyes VMC a magas termelékenységet, a minőséget és üzembiztonságot intuitív könnyű kezelhetőséggel ötvözi.

Makino DA300: Precíz öttengelyes függőleges megmunkáló központ a vízszintes megmunkáló központokra jellemző termelékenységi mutatókkal
2. kép: Merev és dinamikus öttengelyes asztal
 
Makino DA300: Precíz öttengelyes függőleges megmunkáló központ a vízszintes megmunkáló központokra jellemző termelékenységi mutatókkal

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz